Nieuwjaarsrolletjes.nl

Traditionele kniepertjes en nieuwjaarsrolletjes

Traditie rondom de jaarwisseling

kniepertjes in vroeger tijden, bron is ‘Folkl. dansgroep De Iesselschotsers’ Steenderen Bron foto: "Folkl. dansgroep De Iesselschotsers" Steenderen. In het noorden en oosten van ons land is het al eeuwenlang een traditie om rondom de jaarwisseling de gasten op nieuwjaarsrolletjes en kniepertjes te trakteren. Deze wafeltjes werden tratitioneel in de donkere dagen voor kerst gebakken. Terwijl het hele gezin rondom de kachel of het open vuur zat, werd het wafelijzer in het vuur verwarmd. Het dunne wafeltje werd direct na het bakken om de achterkant van een pollepel opgerold. Het bakken in een wafelijzer boven het vuur duurde langer dan het tegenwoordig in de electrische ijzers duurt.
Na het bakken werden de kniepertjes en rolletjes in afgesloten blikken of melkbussen bewaard zodat ze tijdens de nieuwjaarsvisites lekker knapperig en royaal gepresenteerd konden worden. Voor iedere gast waren er tenminste twee kniepertjes en twee nieuwjaarsrolletjes.

Kniepertjes of Rolletjes?

Een kniepertje is een plat wafeltje, terwijl een rolletje, de naam zegt het al, opgerold wordt. Traditioneel worden in Drenthe en Overijssel in december de platte kniepertjes gegeten, terwijl vanaf nieuwjaardag de rolletjes worden gepresenteerd. De achterliggende gedachte is dat in december het oude jaar volledig is ontvouwen, terwijl op nieuwjaarsdag het rolletje het onbekende jaar symboliseert. De naam kniepertje komt van het dialect kniep'n, dat knijpen betekent. Dit duidt op het het samenknijpen van het wafelijzer.

Traditie in de 21e eeuw

Traditiegetrouw komen er nog steeds bij veel huishoudens rolletjes op tafel rondom de jaarwisseling. Al wordt er tegenwoordig wel minder zelf gebakken en is het deze tijd heel gebruikelijk dat er in de rolletjes slagroom wordt gespoten.
Het zou leuk zijn als er (dank zij deze site) weer in meer huishoudens een traditie onstaat om jaarlijks zelf rolletjes of kniepertjes te bakken. De sfeer van het bakken en de heerlijke geur in huis komen immers niet uit een pak uit de supermarkt.