Nieuwjaarsrolletjes.nl


Rolletjes en Kniepertjes, tips.

Tips bij het bakken van nieuwjaarsrolletjes

- Als het deeg aan het ijzer blijft plakken en daardoor scheurt is het wafeltje niet lang genoeg gebakken
- Als er witte randen rondom het rolletje of kniepertje zitten die niet gaar zijn, dan heeft u te veel beslag in het ijzer gedaan. Het beslag mag niet buiten de rand lekken.
- Als de wafeltjes te dik zijn, drukt u de beide helften van het ijzer iets steviger op elkaar. Uiteraard drukt u het ijzer minder of zelfs helemaal niet aan als de wafeltjes te dun worden
- Het rolletje moet direct uit het ijzer worden opgerold. Druk met het rolletje nog om het stokje even een tel na om te voorkomen dat het rolletje los gaat zitten
- Met twee ijzers tegelijk bakken gaat het bakken twee keer zo snel. Terwijl het wafeltje in het ene ijzer gaart, haalt u het andere ijzer leeg, rolt het wafeltje op en vult het ijzer. Dit "tegen elkaar in bakken" vraagt wel even wat handigheid.
- Als u met z'n tweeen bakt, kan de ene persoon het ijzer alvast vullen, terwijl de ander het wafeltje oprolt
- Het wafelijzer hoeft tussen de rolletjes of kniepertjes door niet ingevet te worden
- Als het rolletje/kniepertje scheurt bij het uit het ijzer halen, is het beslag waarschijnlijk te dik. Een beetje water toevoegen kan helpen

Afkoelen en bewaren

Even geduld hebben is echt een vereiste, zowel na het bakken van kniepertjes als na het bakken van rolletjes. De wafeltjes moeten namelijk echt helemaal afgekoeld zijn om lekker knapperig te worden. Eenmaal helemaal afgekoeld kunt u de rolletjes in een gesloten trommel enkele weken bewaren.

Benodigdheden voor het bakken van kniepertjes en rolletjes

Uiteraard heeft u voor het bakken een wafelijzer nodig. Een prima ijzer is die van Cloer, te bestellen bij Modern.nl
oprolstokje en houten vorkjeVoor het bakken van kniepertjes heeft u een electrisch wafelijzer nodig. Een handig hulpje om de kniepertjes uit het wafelijzer te halen is een houten vork(je). Zo'n vorkje is eenvoudig te maken van een roerstokje voor verf, waar een V uit wordt gezaagd.
Wilt u de wafeltjes oprollen, dan heeft u naast het ijzer en een vorkje ook een stokje nodig. Dit kan echter ook de steel van een pollepel zijn. Wilt u handig rollen met de steel van de pollepel, zaag deze dan af zodat alleen het stokje overblijft.© www.mijn-eigen-website.nl (design)