Rolletjes, ook wel nieuwjaarsrolletjes genoemd
Zelf rolletjes bakken
Er zijn veel verschillende recepten voor rolletjes te vinden.
Twee succesrecepten wil ik graag met u delen. Het Drentse recept voor rolletjes is een recept dat
bijzonder lekkere rolletjes oplevert. Het is echter ook een recept dat om precisie vraagt.
Het Twentse recept is wat sneller te maken en vraagt wat minder van het beslag.
Dit recept is daarom ook prima te gebruiken om vooraf het beslag te maken en op locatie, bijvoorbeeld op
een Kerstmarkt, de rolletjes te bakken.
Drents recept voor rolletjes (90-100 stuks)
- 2 eieren
- 250 gram roomboter (laten smelten, maar niet bruisen)
- 500 gram gezeefde bloem (liefst Koopmans kristalbloem)
- 500 gram witte basterdsuiker
- 4 pakjes vanillesuiker
- 2 eetlepels anijspoeder
- 1 theelepel kaneel (optioneel)
- iets zout
- 3 dl. koud water
De basterdsuiker, vanillesuiker, anijspoeder, zout en de eieren mixen. De boter licht smelten en er bij voegen. Gezeefde bloem er doorheen roeren en water toevoegen tot het beslag ongeveer de dikte heeft van vla (ongeveer 3 dl. water gebruiken). Met een eetlepel het beslag in het wafelijzer scheppen en ongeveer 45 seconden laten bakken. Het wafeltje met een (houten) vork uit het ijzer halen en direct om een stokje rollen. Goed laten afkoelen zodat het rolletje knapperig wordt.
Twents recept voor rolletjes (90-100 stuks)
- 200 gram boter (laten smelten, maar niet bruisen)
- 2 eieren
- 2 eetlepels anijspoeder (van fijngemalen anijsblokjes)
- 1 eetlepel kaneel
- 500 gram gele basterdsuiker
- 500 gram bloem
- 8 dl. water
Optioneel:
- 1/2 borrelglaasje vieux of cognac
De eieren loskloppen met de vanillesuiker, het anijspoeder en de kaneel. Optioneel de vieux of de cognac toevoegen. De gesmolten boter er door roeren, daarna de basterdsuiker er bij doen. De gezeefde bloem toevoegen, daarna het water tot het beslag ongeveer de dikte heeft van pannenkoekenbeslag (ongeveer 8 dl. water gebruiken). Met een juslepel het beslag in het wafelijzer scheppen en ongeveer 45 seconden laten bakken. Het wafeltje met een (houten) vork uit het ijzer halen en direct om een stokje rollen. Goed laten afkoelen zodat het rolletje knapperig wordt.
Tips voor bij het bakken
Tips om u te helpen bij het bakken vindt u op de pagina tips.
Tips hoe u deze rolltjes eenvoudig kunt vullen met slagroom staan op de pagina vullen met slagroom.