Kniepertjes of Knieperkes
Zelf kniepertjes bakken
Hieronder staat een recept voor de echte Drentse Kniepertjes (of Knieperkes). Traditioneel worden deze kniepertjes in Groningen, Drenthe en Overijssel gegeten in december en symboliseren het uitgevouwen oude jaar.
Drents recept voor Kniepertjes
- 500 gram bloem
- 125 gram roomboter
- 375 gram witte basterdsuiker
- 3 eieren
- 1 pakje vanille suiker
- 3 eetlepels lauw water
- iets zout
Meng de bloem met de suiker en schenk hierbij de gesmolten en iets afgekoelde boter. Mengen/kneden tot
een kruimelig deeg ontstaat. Kneed daarna de eieren er èèn voor èèn doorheen. Voeg enkele eetlepels
lauwwarm water toe tot een samenhangend deeg ontstaat. Het beste resultaat krijgt u als u het deeg een
etmaal laat rusten in de koelkast.
Rol van het deeg balletjes ter grootte van een soepballetje. Leg het balletje in het wafelijzer, druk
het ijzer aan en bak ongeveer 1 minuut tot het kniepertje lichtbruin van kleur is. Het wafeltje met een
(houten) vork uit het ijzer halen en goed laten afkoelen zodat het kniepertje
knapperig wordt.