Nieuwjaarsrolletjes.nl

Kniepertjes of Knieperkes

Zelf kniepertjes bakken

Hieronder staat een recept voor de echte Drentse Kniepertjes (of Knieperkes). Traditioneel worden deze kniepertjes in Groningen, Drenthe en Overijssel gegeten in december en symboliseren het uitgevouwen oude jaar.

Drents recept voor Kniepertjes

Meng de bloem met de suiker en schenk hierbij de gesmolten en iets afgekoelde boter. Mengen/kneden tot een kruimelig deeg ontstaat. Kneed daarna de eieren er èèn voor èèn doorheen. Voeg enkele eetlepels lauwwarm water toe tot een samenhangend deeg ontstaat. Het beste resultaat krijgt u als u het deeg een etmaal laat rusten in de koelkast.
Rol van het deeg balletjes ter grootte van een soepballetje. Leg het balletje in het wafelijzer, druk het ijzer aan en bak ongeveer 1 minuut tot het kniepertje lichtbruin van kleur is. Het wafeltje met een (houten) vork uit het ijzer halen en goed laten afkoelen zodat het kniepertje knapperig wordt.

kniepertjes